Jak poprawić dźwięk? [kwota max = 2000 zł]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daro64
    Drive
    • 2007
    • 75

Zamieszczone przez brutus
    Mam O II 105 KM (BXE), tak jak najprawdopodobniej ty, teraz moc oscyluje w okolicaxh 140 KM a Momet 330 NM, to już drugi program w którym moment max przesunięty jest na 2400 rpm. Jeździ sioę miło zwłaszcxza na trasie.
    to mi się podoba :twisted: a jak kulturą pracy silnika ??
  • Azazel
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 313
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeśli chodzi o car audio to jestem totalnym laikiem. Sporo poczytałem, ale i tak mam mętlik w głowie, dlatego prosiłbym o jakieś wskazówki.
    Sprawa ma się następująco.
    O1; hatchback; seryjne głośniki + jakiś szmelc kasetowy blaupunkt'a (kupiony chyba w salonie Skody z autem).
    Nie mam wysokich wymagań, ale to co ten zestaw sobą reprezentuje jest na poziomie mojej komórki z odtwarzaczem mp3 (chodzi o jakość dźwięku i bass'y).
    Chciałbym przeznaczyć na audio max 2000zł i tu rodzi się pierwsze pytanie:
    Czy uderzać do jakiejś znanej firmy z Wawki (np. Galeria Tonów), czy Media Markt też dobrze doradzi i zainstaluje?
    Czy żeby uzyskać w miarę dobry dźwięk wzmacniacz i subwoofer są niezbędne?
    Czy testy radioodtwarzaczy (np. z GT) są coś w ogóle warte?

To narazie tyle.
    Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam
    2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
    2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

1. znane firmy z W-wy zedrą z Ciebie, a w Media Markcie doradzą Ci idioci - no offence, ale taki lajf
      2. nie są niezbędne, konieczne są DOBRZE zainstalowane głośniki i conajmniej niezłe radio
      3. testy z polskiej prasy nadają się do podtarcia 4 liter

a teraz klika moich sugestii:
      1. przygotuj drzwi do montażu głosników - wytłumienie + panel z MDF pod głośnik - koszt do 600 zł
      2. kup porządne głośniki - moja sugestia Phase Evolution PCS165.20 - cena 450 zł
      3. w cenie do 1 kzł kup radioodtwarzacz CD - szukaj czegoś w produktach takich firm jak Clarion i Kenwood (Alpine'ą i Pioneer'em w cenie poniżej 1,5 kzł nie ma co sobie głowy zawracać)
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• the_maniek
        Ambiente
        • 2006
        • 177

Zamieszczone przez Nexus6
        kup porządne głośniki - moja sugestia Phase Evolution PCS165.20 - cena 450 zł
        Ja mam wlasnie takie zainstalowane i graja pieknie :diabelski_usmiech mimo iz nie mam jeszcze subwoofera to mozna z nich wydobyc ladny basik
        przygotuj drzwi do montażu głosników - wytłumienie + panel z MDF pod głośnik - koszt do 600 zł
        Dokladnie dobre wygluszenie drzwi to podstawa... ja robilem w CENTRUM HI FI podstawowe (bez dystansow) i nie jestem zadowolony (ciagle mi cos tam brzeczy, a ja nie wiem jak sie z tym uporac ), dlatego tez polecam pelne wygluszenie.

pzdr!
        Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

a teraz klika moich sugestii:
          1. przygotuj drzwi do montażu głosników - wytłumienie + panel z MDF pod głośnik - koszt do 600 zł
          2. kup porządne głośniki - moja sugestia Phase Evolution PCS165.20 - cena 450 zł
          3. w cenie do 1 kzł kup radioodtwarzacz CD - szukaj czegoś w produktach takich firm jak Clarion i Kenwood (Alpine'ą i Pioneer'em w cenie poniżej 1,5 kzł nie ma co sobie głowy zawracać)
          Ja stosuje się do sugestii Nexusa i niedługo będę miał dokładnie taki komplecik. Zdecydowałem się na Clariona db568rusb i głośniki Phase Evolution PCS165.20. Wygłuszenie postaram się zrobić sam na Dynamat Xtreme, żeby zoptymalizować koszty. Może uda się jeszcze wzmaka 2-kanałowego w tych 2000zł zakupić do głośników, zobaczymy
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Azazel, sluchaj Nexusa6 a dobrze na tym wyjdziesz :!:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Azazel
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 313
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Napewno zastosuje się do tych porad :!:
              2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Azazel
                Wielkie dzięki za odpowiedzi. Napewno zastosuje się do tych porad :!:
                ...i pochwale gotowym zestawem juz w aucie
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Azazel
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 313
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pochwale się z pewnością
                  Mam jednakże jeszcze 3 pytanka:
                  1. Gdzie można kupić te głośniki w cenie 450 zł? W jakimś sklepie internetowym je znalazłem, ale są po 599 :/
                  2. Czy możecie polecić jakieś miejsce w Wawie lub okolicach, gdzie solidnie i w rozsądnej cenie zrobią mi instalacje + wygłuszenie?
                  3. Wybrałem sobie wstępnie dwa modele Kenwood’a:
                  KDC-W4034AY/GY i KDC-W4534Y Czy warto dopłacić do tego droższego?

Sorki za moją upierdliwość, ale obiecuję, że to już ostatnie pytania

Komentarz

• the_maniek
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 177

1. Gdzie można kupić te głośniki w cenie 450 zł? W jakimś sklepie internetowym je znalazłem, ale są po 599 :/
                    Szczeze to sie sam zdziwilem, ze niby tyle kosztuja. Ja kupowalem je w cenie 600 zeta w lutym br (nie w sklepie internetowym).

pzdr!
                    Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

2. Czy możecie polecić jakieś miejsce w Wawie lub okolicach, gdzie solidnie i w rozsądnej cenie zrobią mi instalacje + wygłuszenie?
                      1. u mnie lub u CAS KP :szeroki_usmiech
                      2. nie znam takiego miejsca w Warszawie, wszystkim polecam Mielec i CAS KP
                      (sam jestem z W-wy i wole tam pojechać i mieć porządnie wykonane, oraz troche kasy zaoszczędzone - mimo dojazdu)
                      3. KDC-W4534Y jest bogatszy o sterowanie zmieniarką CD, możliwość podpięcia iPoda i/lub innego źródła zewnętrznego - poza tym rożnic nie widać
                      :szeroki_usmiech
                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

Tanio, to raczej nigdzie :? Niestety mieszkamy w takim miescie, gdzie ceny sa wyssane z palca :?

Najlepiej poswiecic jakis weekend i pobawic sie samemu :szeroki_usmiech

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

KDC - W4534Y jest modelem z nowej serii, ma przedewszystkim mocniejszy wzmak, ale nie wiem czy inny?! Te 5W nie robi oczywiscie wielkiej różnicy ale moze zawsze....

4034 nie ma RDSu! (Radio Text)

Polecam porównanie:

[ Dodano: Pią 04 Sie, 06 20:17 ]
                          Spróbuj zagadać z Herdim z GAE.pl, na priva mogę Ci podać nr. gg

Komentarz

• BioBogon
                            Elegance
                            • 2005
                            • 921

Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• cieq
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 745
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGU 1.8 20VT 150 KM
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

A może coś z Power Bass'a ?

www.pinkbike.com

Komentarz

• Azazel
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 313
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Odświeżam temat, bo oto wczoraj dokonała się instalacja audio w mojej czeszce.
                                Podstawowe założenia zakładające zmieszczenie się w 2000 złotych oraz znaczące poprawienie dźwięku zostały spełnione bez problemu.
                                Posłuchałem rad użytkownika Nexus6 i zakupiłem radyjko Kenwood KDC-W5534U, głośniki Phase PCS 165.20, a co najważniejsze udałem się do Mielca, do firmy Car Audio System.
                                Instalacja przebiegła pomyślnie, w ciągu jednego dnia. Sprzęcik śmiga piknie, za co z tego miejsca chciałbym podziękować :twisted:

Komentarz

• Tymon
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2970

Azazel, Moje Gratki
                                  Paweł zna się na rzeczy i jest super facetem, jak cała Ekipa z Mielca :wink:
                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

nniedługo Paweł bedzie musiał zrobić zlot aut które przerabiał w naszym klubie

Komentarz

Pracuję...